Wat houdt re-integratie in?
Als je lange tijd niet aan het werk kon doordat je bijvoorbeeld langdurig ziek was, maar ook als je een tijd in de gevangenis hebt gezeten, dan moet je weer re-integreren. Je kunt re-integreren bij je oude baan, of je kunt ergens anders gaan werken. Hieronder bespreken we wat re-integratie inhoudt.
Wat is re-integratie?
Bij re-integratie wordt er voor gezorgd dat mensen die al lange tijd niet aan het werk zijn geweest door bijvoorbeeld langdurige ziekte, dat die weer aan het werk kunnen. Als je langdurig ziek bent omdat je je niet veilig voelt op je werk, dan kun je een vertrouwenspersoon van buitenaf in schakelen. Zoek eens op “wat doet een vertrouwenspersoon” voor meer informatie.
Re-integratie eerste spoor en tweede spoor
Er zit een verschil in re-integratie eerste spoor en tweede spoor. Bij re-integratie eerste spoor ga je weer aan het werk bij je huidige werkgever, bij het tweede spoor ga je bij een andere werkgever aan het werk. Als je bij de zelfde werknemer werkt en je kunt het werk wat je hiervoor deed niet meer doen en ook niet op een aangepaste manier, dan is een andere functie binnen bedrijf verplicht.
Re-integratie begeleiding
Het is in eerste instantie de bedoeling dat de re-integratie in het eerste spoor intern wordt opgelost, maar er is altijd de kans dat dit niet mogelijk is of dat er niet voldoende begeleiding is. Je kunt dan een externe partij erbij halen om deze begeleiding te bieden.
Als je al lange tijd niet heb kunnen werken vanwege bijvoorbeeld een ziekte, dan zul je weer moeten re-integreren. Je hebt re-integratie eerste spoor, hierbij ga je weer aan het werk bij je huidige opdrachtgever, bij tweede spoor ga je aan het werk bij een andere werkgever. De begeleiding bij eerste spoor wordt meestal intern opgelost, als dit niet kan wordt er een externe partij bij gehaald.