Wat Elke Autobezitter Moet Weten over Motorolie
Als autobestuurder kun je er niet omheen: Motorolie is een onmisbaar onderdeel van je auto. Zie het als het levensbloed van je voertuig, want helpt de motor soepel draaiende te houden, helpt de motor koel te houden vermindert de wrijving tussen de onderdelen die hard aan het werk zijn om van de oprit af te rijden en de snelweg op te scheuren! Welke cruciale feiten moet elke autobezitter weten over motorolie? We hebben ze hieronder voor je samengevat.
De Functies van Motorolie
In het kort heeft de motorolie van je bolide drie hoofdfuncties: smeren, koelen en beschermen. De olie helpt om de wrijving te verminderen van de motoronderdelen, waardoor slijtage zoveel mogelijk wordt geminimaliseerd en de motor soepel draait.
Daarnaast helpt motorolie bij de afvoering van de hitte die voortkomt in de verbrandingskamer. Hoewel een motor is gemaakt om hoge temperaturen te weerstaan, blijft de motor alleen functioneren als bepaalde onderdelen koel worden gehouden.
Tenslotte beschermt de olie de motor door schadelijke deeltjes en zogenaamde sludge op te vangen, een dikke, kleverige substantie die ontstaat als olie te oud is geworden en zich begint te mengen met vuil en andere verontreinigingen. Worden deze schadelijke stoffen niet opgevangen en geneutraliseerd, dan kan dit ernstige schade aan de motor veroorzaken, waardoor het functioneren van je voertuig in diskrediet wordt gebracht.
Het Kiezen van de Juiste Olie
Tijdens een bezoek aan de autospecialist, zul je al gauw merken dat er verschillende soorten motorolie beschikbaar zijn. Je zult verschillende termen tegenkomen, zoals synthetische, semi-synthetische en minerale olie. Welke moet je dus kiezen? Dat is niet één-twee-drie te beantwoorden, want de keuze van de juiste olie hangt niet alleen af van het type voertuig dat je rijdt, maar ook aan de rijomstandigheden waarmee je met regelmaat te maken krijgt.
Het advies? Raadpleeg de autospecialist en de gebruikershandleiding om de juiste viscositeit en het juiste type olie te kiezen.
Wanneer Verversen?
Motorolie verliest na verloop van tijd zijn efficiëntie. Dit heeft te maken van de ophoping van vuil, sludge en ongewilde metaaldeeltjes. Regelmatig verversen is van vitaal belang, want het zijn deze verontreinigingen die de motor beschadigen als ze niet worden verwijderd.
Wanneer moet je dit doen? De frequentie van verversing hangt af van het gebruik van je auto en het type olie dat je gebruik. Over het algemeen raden auto-experts aan om de olie om de 5.000 tot 10.000 kilometer te verversen.
Controleer de Oliepeil Regelmatig
Tussen de olieverversingen door is het essentieel om het oliepeil regelmatig te controleren met de peilstok van de auto. Te weinig olie kan leiden tot ernstige motorschade, terwijl te veel olie andere problemen kan veroorzaken.
Wil je een professionele autodiagnose laten uitvoeren, zeker zijn van het motorpeil of de airco bijvullen kosten weten? Wat het ook is dat je voertuig nodig heeft, in de Carteam-garage helpen ze je graag verder om je vierwieler in topconditie te houden!