Waar komt de vieze geur uit de gootsteen vandaan?

Je zult het in je leven vast wel een keer meemaken, je staat in de keuken en je ruikt een enorm stinkende geur, maar waar komt dit vandaan? Na even zoeken vind je de plek waar de geur vandaan komt; de gootsteen. Maar waar komt die vieze gier uit de gootsteen nou precies vandaan? Hieronder geven we enkele mogelijkheden waar de stank vandaan kan komen.

Ophoping

De eerste verklaring kan zijn dat er teveel voedselresten en vet zijn opgehoopt in de leidingen. Als deze resten blijven zitten kunnen deze namelijk ook gaan rotten, juist dit rotten zorgt er voor dat de gootsteen zo stinkt. Spoel ook het liefst geen puur vet door de gootsteen, dat kan aan de binnenkant van de leidingen gaan plakken. Het is belangrijk dat je regelmatig de gootsteen maar ook de afvoer schoonmaakt. Mocht het echt teveel vast zitten, dan kan je altijd nog je afvoer laten ontstoppen door bijvoorbeeld ontstopping Hoorn.

Stilstaand water

Als het water niet goed kan weglopen door ophopingen, dan kan het water stil gaan staan en kunnen er bacteriën op gaan groeien. Deze bacteriën kunnen ook voor een onaangename geur zorgen.

Sifon

De sifon is het gebogen stukje buis onder de gootsteen, dit kan ook de boosdoener zijn van de geur. Als er iets lek is in de sifon, dan kan er een onaangename geur ontstaan. Controleer daarom altijd de sifon regelmatig.

Ooit zul je het wel een keer meemaken in je leven, er stinkt iets in de keuken. Dit kan de gootsteen zijn, als dit het geval is dan is het belangrijk dat je de oorsprong van de geur gaat achterhalen. Het kan een ophoping zijn van voedselresten of vet. Daardoor kan er stilstaand water ontstaan waar bacteriën opgroeien en als laatste kan de sifon lek zijn.