Hoeveel betaal je een oppas?
Ga je morgenavond uit en zijn oma en opa nog enkele weken in Spanje, dan zal je op zoek moeten naar een oppas. Geen probleem op zich aangezien er heel wat jongeren zich tegenwoordig als oppas kandidaat stellen om zo een centje bij te verdienen. Tenzij je voor een familielid of goede vrienden als oppas kiest, gebeurt oppassen over het algemeen echter tegen een vergoeding. Maar hoeveel betaal je een oppas?
Factoren die de vergoeding voor een oppas bepalen
Hoeveel je een oppas precies moet betalen, is geen exacte logica. Toch kunnen we je enkele richtprijzen geven afhankelijk van een aantal factoren. Je bepaalt echter zelf of je in onze logica wilt meegaan of je om een of andere reden toch een andere vergoeding wilt betalen.
Bij het betalen van een oppas houden wij allereerst rekening met het aantal kinderen. 3 dreumesen van 4, 5 en 6 jaar vragen nu eenmaal heel wat meer werk dan een flinke meid van 10. Een andere bepalende factor is de ervaring en de leeftijd van de oppas. Logischerwijze stijgt het tarief als het om een ervaren en oudere oppas gaat. Tot slot hangt alles ook af van wat er precies van de oppas verwacht wordt. Liggen de kinderen al in bed dan is het voor de oppas een avondje TV met een zakje chips en wat te drinken. Heel wat anders als de oppas overdag enkele uren met de kinderen moet spelen.
Uurtarieven voor een oppas
De gemiddelde uurtarieven voor een oppas schommelen tegenwoordig tussen de 5 en de 10 euro. Voor 1 kind rekenen we ongeveer 5 euro, twee kinderen rond 7,50 euro en drie of meer kinderen 9 à 10 euro. Deze prijs kan je een beetje naar boven of beneden afronden afhankelijk van de leeftijd van de oppas.