Hoe ziet een passende aanpak van ziekteverzuim eruit?

Ziekteverzuim kan een serieuze uitdaging vormen voor werkgevers. Het is dan ook van essentieel belang om een passende aanpak van ziekteverzuim te integreren. Dit heeft als doel om het welzijn van werknemers te garanderen, een soepel verloop van de bedrijfsvoering en heet minimaliseren van de negatieve impact op de organisatie. Hoe ziet zo’n passende aanpak van ziekteverzuim er precies uit? In deze blog lichten we in het kort enkele belangrijke aspecten nader toe.

Preventie

Een effectieve aanpak begint met preventie. Preventieve maatregelen kunnen draaien om het in acht nemen van gezondheid en het welzijn van werknemers, het stimuleren van een goede werk-privébalans, ergonomische werkplekken en de aanmoediging van een gezonde levensstijl.

Vroegtijdige interventie

Het tijdig herkennen van gezondheidsproblemen heeft de potentie om het verzuim te beperken. Werkgevers kunnen werknemers aanmoedigen om gezondheidsklachten direct te melden en snel passende ondersteuning in te schakelen.

Begeleiding en ondersteuning

Een passende aanpak van ziekteverzuim omvat ook het bieden van begeleiding en ondersteuning aan zieke werknemers. Dit kan bestaan uit regelmatige contactmomenten om de voortgang van het herstel te bespreken, het aanbieden van passende aanpassingen op de werkplek of het faciliteren van re-integratieprogramma’s. Het is belangrijk om open en transparante communicatie te behouden en de werknemer te betrekken bij het proces.

Samenwerking met de arbodienst

Het is van vitaal belang dat werkgevers de arbodienst inschakelen wanneer dat nodig is. Professionele service van de arbodienst vertaalt zich in samenwerking met bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en re-integratiebegeleiders om een passende aanpak van ziekteverzuim te ontwikkelen en in uitvoering te brengen. Dit zich onder meer uiten in re-integratieplannen op maat, het nader bekijken van belastbaarheid van de werknemer en de coördinatie van eventuele interventies.

Meer weten over een goede arbodienst Eindhoven? Bij Preventix bent u aan het juiste adres, met arbodienstverlening op maat en landelijke dekking.