Hoe wordt beton precies gemaakt?

Beton wordt als bouwmateriaal gebruikt, je ziet het veel voorbij komen in alledaagse dingen, denk bijvoorbeeld aan wegen maar ook in huizen wordt het veel gebruikt. Vroeger werd beton anders gemaakt dan nu, maar hoe wordt beton precies gemaakt?

Benodigdheden

De eerste stap in het proces van beton maken is om alle grondstoffen bij elkaar te verzamelen. Cement wordt gebruikt als bindmiddel en is de belangrijkste grondstof als het gaat om beton maken. Daarbij wordt ook nog toeslagmaterialen toegevoegd, dit kunnen materialen zijn als zand, grind of steenslag. Als laatste wordt er meestal nog water aan toegevoegd om het beton sterker te maken.

Methoden van betonproductie

De methoden die je voor betonproductie hebt zijn verschillend, zo kun je het gieten of storten in de bekisting, je kunt het verdichten om de luchtbellen er uit te halen. Ook moet je het beton beschermen tegen uitdroging, vorst, oververhitting en ontmenging.

Toepassingen

Je kunt beton voor veel verschillende dingen gebruiken, zo wordt het vooral gebruikt in de bouw. Hier kan het beton gebruik worden als vloer of de elementen. Ook kan het gebruikt worden als wanden of fundering. Je kunt beton ook gieten in mallen, hiervan kan je bijvoorbeeld weer een betonblok maken. Naast betonblokken kun je ook nog keerwanden maken of betonplaten.

Beton is niet iets wat al kant en klaar is, het moet eerst nog helemaal gemaakt worden. Het begint bij het bij elkaar verzamelen van de benodigdheden, je hebt voor beton namelijk grondstoffen nodig. Je hebt cement als bindmiddel nodig, met daarbij toeslagmaterialen zoals zand, grind of steenslag. Als laatste wordt er nog water aan toegevoegd om het beton sterker te maken. Je hebt verschillende manieren van betonproductie en je kunt het ook voor meerdere dingen toepassen.