Hoe vind je een baan die bij jou past? – 4 Tips van de Experts  

Wil je jouw passie ontdekken en een baan vinden waar je van houdt? Het krijgen van de ideale baan, begint met het kennen van jouw motivatie, voldoening en vervulling. Het is belangrijk de tijd te nemen om na te denken over wat je echt belangrijk vindt voor jouw toekomstige baan. Hoe doe je dat? In dit artikel helpen we je graag verder met vier bewezen tips voor het vinden van een passende baan die vervulling en voldoening brengt! 

1. Waar ben je gepassioneerd in?  

Het is belangrijk om een baan te vinden die je plezier geeft en die de juiste combinatie is om jouw nieuwsgierigheid, passie en vaardigheden te ontwikkelen. Probeer een lijstje te maken van jouw sterke en zwakke punten, interesses en drijfveren, zodat je die vervolgens kunt afstemmen op een loopbaan die het beste bij je past. Er zijn op het internet tal van carrièretests te vinden die je hierbij kunnen helpen. Sommige tests gebruiken persoonlijkheidskenmerken, terwijl andere zich richten op jouw vaardigheden en bekwaamheden. 

2. Probeer objectief advies in te winnen  

Een perspectief van buitenaf kan zeer behulpzaam zijn om jouw ideale werkveld te identificeren. Ga in gesprek met vrienden, familie of vertrouwde collega’s voor het krijgen van een objectief advies over de banen die wellicht de moeite waard zijn voor jou. Daarnaast kan jouw sociale kring aanwijzingen geven over wat volgens hen een prioriteit voor jou moet zijn, zoals favoriete activiteiten die je misschien over het hoofd hebt gezien of flexibele werktijden. 

3. Beslis wat jouw ideale werkomgeving is  

Voor het vinden van jouw ideale baan is het van vitaal belang om jouw prioriteiten en waarden te leren kennen. Hierbij kun je denken over verschillende thema’s, zoals salaris: sommige mensen zijn bijvoorbeeld bereid een lager salaris te accepteren als dat betekent dat ze werk doen dat lonend is.  

Andere mensen zijn misschien op zoek naar een flexibele werkstijl, zodat ze hun avonden en weekends kunnen besteden aan familie- en vrijetijdsactiviteiten. Door na te denken over jouw ideale werkomgeving en -schema, kun je afbakenen welke werkvoordelen voor jou het belangrijkst zijn.  

Sta jij op technisch vlak sterk in je schoenen? Misschien zijn de vacatures werktuigbouwkunde | Young Engineering dan wel interessant voor jou!  

4. Onderzoek de bedrijven waarvoor je wilt werken 

De laatste tip die we je hier geven is het onderzoek van bedrijven die jou interessant lijken om voor te werken. Begin met online onderzoek te doen door sociale media-accounts en websites van bedrijven te lezen die je interessant vindt. Dit kan je helpen de cultuur en waarden van elk bedrijf te begrijpen en hoe het met de gemeenschap omgaat. Op die manier krijg je meer inzicht in de waarden, doelstellingen en cultuur van een bedrijf, wat je overigens ook kan helpen bij de voorbereiding op sollicitatiegesprekken!