Hoe kies je een portofoon?

Als je op zoek bent naar een portofoon, dan zal je waarschijnlijk verrast zijn door het grote aanbod en door het grote aantal verschillende opties, frequenties, merken en het verschil in bereik. Het kan weleens een heel zware en ingewikkelde klus worden om je ideale portofoon te zoeken uit honderden verschillende opties die gaan van speelgoedtoestellen tot professionele toestellen voor militair gebruik of gebruik door hulpdiensten. De meeste mensen die overwegen om een portofoon te kopen, zoeken een toestel dat zich tussen de twee uitersten in bevindt en dat betrouwbaar, betaalbaar, duurzaam en duidelijk verstaanbaar is. De juiste portofoon kiezen, is je aankoop afstemmen op waarvoor je het toestel precies gaat gebruiken. We kunnen je wel al enkele zaken voorschotelen waar je op moet letten.

Via onze tips de juiste portofoon kiezen

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Kies ik een portofoon voor vrijetijds- of professionele doeleinden? In het tweede geval zal je voor een professionele portofoon met een groter bereik, meer kanalen en een langere levensduur van de batterij moeten gaan. Vervolgens is er de radiofrequentie. De meeste portofoons zijn in staat om de volgende frequenties uit te zenden: VHF (very high frequency) en UHF (ultra-high frequency). VHF is perfect voor portofoons die buiten gebruikt worden op een terrein met weinig of geen obstructies. De VHF golven zijn in staat om lange afstanden af te leggen. UHF daarentegen is in staat om door obstakels zoals muren, plafonds en stalen constructies te gaan. Perfect dus om binnen te gebruiken. Een derde aspect bij het kiezen van de juiste portofoon is het bereik. Het maximale bereik dat je op de verpakking of in de handleiding ziet staan, is gemeten onder ideale, obstakelvrije omstandigheden. Zaken zoals andere gebruikers, auto’s, bossen, gebouwen en bergen kunnen deze afstand drastisch verminderen. Digitale portofoons hebben over het algemeen het beste bereik.

Levensduur

Voeg daar nog zaken bij zoals de levensduur van de batterij of je al dan niet een licentie nodig hebt en het vooropgestelde budget en het kiezen van een portofoon wordt al heel wat eenvoudiger.