Hoe kan je iemand helpen met schulden?

Het is een enorm vervelend als je in de schulden komt, sommige mensen die komen niet eens in de schulden door hun eigen toedoen, maar die van iemand anders. Als iemand al zo open en eerlijk naar je toe is en jou vertrouwd door te vertellen dat hij of zij schulden heeft, dan is dat wel belangrijk dat je hier serieus mee omgaat. Misschien kun je zelfs kijken naar manieren om diegene te helpen. Hieronder hebben we een paar suggesties waardoor je iemand zou kunnen helpen die in de schulden zit.

Steun

Een van de meest laagdrempelige stappen is het aanbieden van steun aan iemand, dit kan zijn door bijvoorbeeld een keer diegene mee te nemen uit eten, maar ook emotionele steun is ontzettend van belang. Geef een luisterend oor aan iemand en laat diegene goed uitpraten.

Bijhouden financiën

Je kunt ook een handje helpen bij het bijhouden van de financiën, zo kan diegene alles voor zichzelf uitschrijven. Denk aan hoeveel schulden hij of zij nog heeft, wat de rente is en welke deadlines de belastingdienst opgeeft. Ook kan het handig zijn om alle uitgaven netjes bij te houden zodat iemand ook nog kan besparen waar nodig.

Schuldhulpverlening

Maar jij kunt natuurlijk niet alles doen, meestal helpt het om iemand van de schuldhulpverlening in te schakelen. Lijkt dit jou ook interessant? Zoek dan eens op “vacatures bij gemeenten” en vervolgens naar “werken in de schuldhulpverlening”. Misschien kan jij diegene dan wel alsnog helpen.

Het is ontzettend vervelend voor een persoon als hij of zij in de schulden zit, zeker als het niet zijn of haar fout is. Als iemand je vertrouwt door te zeggen dat hij of zij schulden heeft, dan is het belangrijk dat je daar goed mee omgaat. Geef de persoon steun, houdt financiën bij en help bij het zoeken van schuldhulpverlening.