Hoe kan je een terras met vlonder maken?

Een vlonder is een stuk houten vloer die zorgt dat er geen direct contact is met de vloer eronder. Meestal leg je een vlonder neer bij een terras in je achtertuin, zodat je daar heerlijk in de zomer van kunt genieten. Maar hoe kan je een terras met vlonder maken? Hieronder bespreken we de benodigde stappen.

Voorbereiding

Kijk eerst goed naar welk deel van het terras je een vlonder wilt neerleggen, meet dit op en schrijf dit ergens op. De ondergrond moet ook goed stabiel staan, als dit niet het geval is zul je de ondergrond eerst moeten egaliseren. Kijk daarna welke planken je nodig hebt, je hebt namelijk speciale vlonderplanken. Je kunt onder deze vlonderplanken nog een anti-worteldoek leggen zodat er geen onkruid door de vlonder naar boven komt groeien.

Constructie

Voordat je de vlondervloer kunt neerleggen, moet je eerst nog onderbalken neerleggen. Deze moeten parallel aan elkaar liggen en er moet een afstand van gemiddeld 40 tot 50 centimeter tussen liggen. Je bevestigd als laatste de balken als deze goed liggen. Daarna kan je wel de vlonderplanken er op gaan leggen. Het is slim om van het ene uiteinde naar het andere uiteinde te werken. De planken bevestig je aan de balken door middel van schroeven.

Antislip strips en dilatatieprofielen

Je wilt natuurlijk dat je vlonder wel veilig is. Om je vlonder veiliger te maken kun je kiezen voor anti slip strips vlonder, hierdoor heb je meer grip tijdens het lopen en is de kans dat je uitglijd dus kleiner. Daarnaast kun je nog een dilatatieprofiel gebruiken als je uitzetting of inkrimping moet compenseren. Dit kan namelijk gebeuren als gevolg van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen.

Je kunt een terras met vlonder maken door eerst de grond te egaliseren en de juiste planken te verzamelen. Daarna moet je onderbalken neerleggen waarop je de vlonderplanken installeert. Als laatste kan je nog antislip strips en dilatatieprofielen toevoegen voor de veiligheid.