Een olijfboom op je balkon

Wil je een olijfboom kopen? Een olijfboom is absoluut een evergreen die al minstens 3000 jaar gecultiveerd wordt in mediterrane landen. Deze boom levert heerlijke vruchten en staat symbool voor vreugde, geluk en vrede. Deze bomen zijn makkelijk om voor te zorgen en groeien goed in een arme of steenachtige grond. Het zilverachtige blad glinstert in de zomerzon en vrolijkt je sombere winter balkon op. Een olijfboom kopen, is altijd een waardevolle investering.

De olijfboom planten

Ondanks de mediterrane oorsprong van de olijfboom, zijn deze bomen sterker dan je denkt. Echter het is wel altijd wijs om de boom op je meest zonnige plek op je balkon te zetten. Olijfbomen die naast een warme muur worden gezet waar ze veel zonlicht kunnen vangen, zullen het gelukkigst zijn. De boom groeit langzaam en is daarom ideaal om in een pot te zetten. Ga je olijfboom kopen, koop dan meteen een geschikte pot voor je olijfboom. De boom zal het fantastisch doen in een grote pot op de zonnigste plek van je balkon. In het Nederlandse klimaat is het verstandig om je boom in de winter te beschermen tegen kou en vorst. Als je de boom gaat verpotten, kies dan voor een pot die tweemaal zo groot is als de oude pot. Zorg er ook voor dat de pot goede afvoer gaatjes heeft. Als de potgrond zwaar is, voeg dan Hydro korrels toe aan de pot.

Water geven

Als je een olijfboom kopen gaat, weet dan dat deze boom extreem goed tegen droogte kan. Maar de jongere varianten hebben een wortelsysteem dat zich nog stevig zal moeten vestigen in de aarde. Hierdoor heeft je jongere boom meer water nodig dan de volwassen bomen. Als je jonge boom te weinig water krijgt zal hij gestresst raken en geen bloemen en vruchten produceren. Houd er rekening mee dat je boom van water houdt maar niet van natte voeten. Voorkom wortelrot en zorg voor een pot die goed water kan afvoeren.