Veilig werken? Laat een reddingsplan opstellen

Reddingsplan

Wordt er binnen jouw organisatie vaak gewerkt in besloten ruimten? Dit gaat gepaard met de nodige risico’s en dat betekent dat er een goede aanpak vereist is. Met deze eisen kunnen de risico’s zoveel mogelijk worden beperkt. In dit geval is het slim om een reddingsplan te laten maken. Een reddingsplan is een document waarin de nodige risico’s tijdens werkzaamheden in besloten ruimten worden genoteerd. Ook wordt gekeken welke mogelijke oplossingen er zijn voor deze risico’s. 

Een reddingsplan begint met een locatiebezoek van experts van G4S. Zij bekijken alle mogelijke risico’s die zich kunnen voordoen met werken in een besloten ruimte. Daarna wordt een inventaris opgemaakt op basis van de risico’s en de mogelijke oplossingen die er zijn. 

Reddingsplan

Reddingsplan: voor iedere besloten ruimte

Aan de hand van de technische fiches ter betrekking tot de locatie of installatie, wordt er gekeken naar de reddingsmiddelen die nodig zijn om veilig te kunnen werken. Daarnaast moeten deze reddingsmiddelen ook geschikt zijn om in geval van nood een reddingsactie tot een goed einde te brengen. Je kunt een reddingsplan laten opstellen voor een besloten ruimte onder de grond, maar ook voor werken op in een besloten ruimte op hoogte of op de begane grond. Op basis van de locatie waar de besloten ruimte zich bevindt wordt een geschikt reddingsplan gemaakt. Er wordt gekeken naar praktijkoplossingen voor de hele locatie. Je kunt ervoor kiezen om alleen suggesties te krijgen, maar ook om deze suggesties te laten uitvoeren zodat er in veiligheid gewerkt kan worden. 

Meer verhalen