Gebruik van een magneet

Magneetvissen

Een magneet is gemaakt van magnetisch of gemagnetiseerd materiaal, dat gebruikt wordt om gelijksoortige materialen of ferromagnetische materialen naar zich toe te trekken of af te stoten. Verschillende metaalsoorten hebben magnetisch materiaal erin, dit zijn hele kleine ijzerdeeltjes. Vanwege de kriskras ligging van deze ijzerdeeltjes hebben niet alle metalen een magnetische werking. Maar ze kunnen wel aangetrokken worden door een magneet. In een magneet liggen alle ijzerdeeltjes namelijk netjes op 1 rij of lijn. Dit zorgt voor de magnetische werking. Elke magneet heeft 2 kanten, de zogeheten polen. Hiermee worden metaalsoorten aangetrokken of afgestoten.

Magneetvissen

Verschillende soorten magneten

Er zijn twee soorten magneten, de permanente magneet en de elektromagneet. De permanente magneet toont uit zichzelf magnetisme. Dit omdat de ijzerdeeltjes netjes op een rij zijn hierin. De elektromagneet werkt op basis van stroom. Dit wordt gebruikt in de meeste trein industrie, de zogeheten magneet zweef treinen. Deze rijden niet over een rail, maar zweven over een magnetisch veld. 

Magneetvissen

De kwaliteit van de magneet

De kwaliteit van een magneet wordt bepaald aan de hand van de grondstoffen die erin zitten. Een sterke magneet is gemaakt van neodymium materiaal. De magnetische kracht van magneten gemaakt van neodymium is enorm.  Sterke magneten zijn magneten die snel 500kg tot 800kg aan gewicht kunnen aanhouden. Het kan klein en efficiënt zijn of groot en werkbaar, het kan gebruikt worden voor kleefklimmen, hijswerkzaamheden (denk aan de schroot industrie), als vismagneet, metaaldetector en nog zoveel meer.

Meer informatie: https://magnetarvismagneet.nl/